Великодні смаколики: рецепт смачнючої сирної паски
І сьогодні паски, приготовані за старовинними рецептами, виходять смачними і довго не черствіють. Створення паски на кшталт таїнства. Тісто для паски примхливе і вимагає дбайливого ставлення, бо нічого не любить протягів, гучних звуків, різких перепадів температур. І головне - не поспішати.
Особливе значення має прикраса для паски. За традицією горіхами або родзинками викладають зображення хреста або букви «ХВ» - Христос Воскрес. Але є й інші способи - все залежить тільки від вашої фантазії. Паски можна полити глазур'ю і помадкою, прикрасити цукровою пудрою, маком або спеціальними кондитерськими обсипками.
Складові:
Для опари:
- молоко- 1/4 ст.
- борошно - 1 ст. л.
- цукор - 1 ч. л.
- дріжджі свіжі - 20 г (або 8 г сухих дріжджів)
Для тіста:
- сир - 250 г
- вершкове масло - 50 г
- яйця - 2 шт.
- жовток - 1 шт.
- цукор - 2/3 ст.
- сіль - 2/3 ч. л.
- ванільний цукор - 10 г
- борошно - 2 ск.
- цукати, родзинки, сухофрукти - на смак
Для прикрас:
- цукрова глазур, цукати, горіхи, кондитерські посипання
Спосіб приготування паски:
Готуємо спочатку опару. Молоко підігріти до температури приблизно 37-40 градусів, розчинити в ньому цукор, дріжджі, додати борошно, перемішати. Накрити миску харчовою плівкою і поставити в тепле місце на приблизно 15 хв. (Дріжджі повинні піднятися пухирчастою шапочкою).
Тісто для пасок можна замішувати в стаціонарному міксері. Якщо міксера немає, то можна замішувати тісто і вручну дерев'яною ложкою, але тоді доведеться постаратися, тому що тісто виходить дуже в'язке.
У чашу міксера кладемо 2 яйця, жовток і цукор і насадкою «вінчиком» добре збиваємо хвилини 3-4. Повинна вийти біла маса. У яєчну суміш через сито перетерти сир (творог брати не занадто сухий, але і не м'який, а середній пастоподібної консистенції), влити розтоплене вершкове масло, додати сіль і ванільний цукор. Міняємо насадку на «весло» і змішуємо масу до однорідності. Важливо дуже добре перемішувати інгредієнти. Додати опару, що підійшла і знову добре перемішати. Просіяти в суміш борошно і цукати і знову все добре перемішати. У підсумку виходить липке, не дуже густе, але і не рідке, дуже в'язке тісто. Зазвичай йде повних 2 склянки муки.
Готуємо форми для пасок. Якщо це не одноразові паперові, а металеві, то змащуємо їх маслом. Викладаємо тісто на 1/2 висоти форми, накриваємо зверху плівкою і ставимо в тепле місце. Тісто має піднятися мінімум в 2 рази. Може піти на це від 1,5 до 3 годин, залежить від дріжджів.
Випічка пасок. Духовку попередньо нагріти до 200 градусів. Ставимо форми з пасками в духовку на 10 хв. Потім температуру знижуємо до 180 градусів і випікаємо ще 30-60 хв. Час випічки залежить від розміру форми. Через 30 хв. почати перевіряти паски на готовність «тестом на сухий сірник». Якщо сірник виходить з паски сухий - паска готова! Важливо не пересушити паски. І ще момент, якщо верхівка вже добре зарум'яниться, а паска ще не пропеклася- накриваємо верхівку фольгою.