Вчені назвали какао найкориснішим продуктом взимку
Воно не лише відрізняється насиченим смаком, але також сприятливо впливає на організм у такий непростий для нього час.
Какао здатне зменшувати запалення, що своєчасно в сезон морозів. Згідно звіту Європейського агентства з безпеки продуктів харчування, для підтримки здоров'я людині слід з'їдати щодня не менше 2,5 грамів какао-порошку або 10 грамів чорного несолодкого шоколаду.
Як було встановлено вченими Університету Редінга, вживання какао стимулює розвиток потрібних бактерій і зменшує запалення в кишечнику - в результаті імунітет міцнішає, і антитіла успішніше борються з патогенами. Взимку дуже доречно, чи не так?
Але головний плюс какао в іншому. Воно цінується науковцями за здатність впливати на нервові клітини. Напій позитивно діє на нервову систему, допомагаючи нейронам відновлюватися і налагоджувати зв'язки в мозку, який сильно страждає в результаті повсякденних стресів. Сама зима з її темрявою і холодом виявляється тривалим навантаженням для організму.
Какао піднімає настрій та покращує опірність депресивним станам (як і хворобам в цілому) - там багато магнію, який допомагає долати нервову напругу, розслабляє м'язи, покращує сон. Люди, які п'ють какао, в два рази менше піддаються ризику захворіти діабетом або зіткнутися з проблемами серця.
До складу какао входять флавоноїди, які регенерують мітохондрії - енергетичні центри клітин міокарду й каркасних м'язів. Завдяки його вживанню взимку збільшується еластичність судин, покращується кровотік і кровопостачання мозку.
А такий компонент какао як епікатехін покращує мозковий кровообіг і короткострокову пам'ять, ефективно знижує артеріальний тиск. Причому в какао його значно більше, ніж в ягодах, червоному вині або зеленому чаї.
Регулярне вживання какао нормалізує рівень холестерину і цукру в крові, знижує вірогідність інсульту. Говорячи про те, що найкориснішим продуктом взимку є какао, вчені підкреслюють: йдеться саме про напій, а не про шоколадні вироби. Бо у шоколаді надто багато додаткових добавок.