Українці масово переходять на найдешевшу їжу
Через подорожчання продуктів та зниження доходів українські сім'ї вже протягом 5 років стабільно переходять на дешеві продукти.
Так, згідно з офіційною статистикою, помітно знизилось споживання соків і газованих мінеральних вод - на 30 і 26% .
М'яса громадяни стали їсти більше - 51,2 кг/рік на людину в 2011-му проти 45,7 кг/рік у 2007-му, одна це пояснюється масовим переходом м'ясопереробних підприємств на більш дешеву курятину.
Споживання свинини залишилося відносно стабільним - 11,7 кг/рік у 2007-му і 10,4 кг/рік у 2011-му. У той же час частка яловичини скоротилася в 2,7 рази - з 9 кг/рік на людину до 3,3.
Збільшення цін на молочну продукцію також призвело до помітного скорочення обсягів її споживання. За минулу п'ятирічку продажі сирів впали на 25%, вершкового масла - на 24%, кисломолочних продуктів - на 11%.
У той же час, в раціоні населення збільшилась частка найдешевших овочів, на зразок картоплі, та баштанних - приріст 8 та 37% відповідно.
Як повідомлялось, дослідження, у поточному році 46% громадян України доходів вистачає лише на їжу та одяг.
На більш якісний та дорогий одяг, або найнеобхіднішу побутову техніку гроші вже доводиться відкладати.