Справи в бджолярів аж ніяк не медові
Бджільництво в Україні наразі переживає кризу. Виробляють мед все менше, поставки за кордон вдвічі скоротилися.
Основним негативним чинником є щорічна протрава бджіл. Масову загибель комах у травні-червні поточного року спричинили пестициди, якими українські аграрії обробляли поля. Лише за офіційною статистикою, навесні і на початку літа постраждали близько 1500 пасік і загинули 12 800 бджолиних сімей.
Медова галузь потерпає ще від низки проблем, наприклад, від штучно заниженої експортної закупівельної ціни на гуртові партії.
«Накладаючись один на одного, ці фактори гальмують галузь, і відкидають її, я б навіть сказав, на кілька років назад. Тому що бджолярі, які планували розширення своїх господарств, зараз навпаки замислюються про заморожування, про переробку меду і подальшу його реалізацію не як сировинного продукту, а як продукту кінцевого споживання. Тобто, шляхом фасування, шляхом переробки в медові вина»,
— розповідає голова спільноти бджолярів Миколаївської області Андрій Галдін.
Експерт каже, до організації надійшла інформація від однієї з фірм Харківщини: запропоновано переробляти мед на порошок. Цей продукт використовується в якості енергетичної добавки в раціоні військових.
Взагалі, сьогодні в Україні багато суперечок стосовно цін на мед на внутрішньому і Європейському ринках.