Робимо грецький великодній хліб і українську паску з шампанським: рецепти
Саме час поекспериментувати на кухні – сьогодні є така можливість і це не забороняється робити!
Новий і цікавий рецепт грецької паски, який дуже сподобається українцям.
Великдень в Греції - це галасливий, сповнений радості і любові до ближнього свято. Для греків це не тільки релігійне, а й світське свято, ідея якого полягає в прагненні до воскресіння, пробудження.
У Греції Великдень прийнято відзначати іскрометними фейєрверками, запальними танцями, приємними подарунками, баранчиком на рожні і чудовою домашньою випічкою, а також суто національними традиціями.
Грецький великодній хліб називається цурекі, і на Великдень він стоїть на кожному святковому столі, як і паску у нас. Греки досі дотримуються традицій і печуть цурекі виключно вдома. Перед тим, як розрізати його, у них прийнято всією сім'єю дякувати Богові за те, що він послав їм цю їжу і просити про те, щоб наступну Великдень всі члени сім'ї знову зустріли за одним столом.
Інгредієнти для цурекі:
- апельсин (цедра) - 1 шт.
- яйце (жовток) - 1 шт.
- дріжджі свіжі - 60 г
- цукор - 100 г
- борошно - 1 кг
- яйця варені - 5 шт.
- вода тепла - 1 стакан
- рослинна олія
- молоко - 120 г
- кунжут (насіння) - 200 г
- сіль - 1 щіпка
- Для прикраси: кунжут (насіння)
Спосіб приготування цурекі:
- Розвести дріжджі з молоком і цукром, дати підійти 10 хвилин. Додати 125 г борошна, розмішати, поставити в тепле місце, накрити рушником. Залишити на ніч.
- На наступний день перемішати опару з мукою, додати сіль, натерту цедру, теплу воду. Вимішувати тісто протягом 30 хв. Відокремити 2/3 тіста, сформувати з нього довгий гладкий батон товщиною 5 см.
- Деко змастити олією, посипати кунжутом. Укласти тісто на деко.
- З решти тіста скачати 2 тонких валика такої ж довжини, як батон на деку. Обваляти валики в кунжуті і укласти навколо батона, притискуючи, щоб тісто скріпилося.
- Яйця вкласти в тісто. Змастити пиріг яєчним жовтком, посипати кунжутом. Дати підійти 3 години в теплому місці.
- Розігріти духовку до 200 ° С. Випікати пиріг в духовці близько 1 години.
Українська паска з шампанським!
8 квітня віруючі відзначатимуть Великдень 2018, тому ми підготували ідеальний рецепт святкової паски.
Інгредієнти для опари:
- борошно - 190 г
- дріжджі - 9 г
- шампанське напівсолодке - 190 г
- Інгредієнти для тіста:
- борошно -500 г
- суміш цукатів та родзинок - 350 г
- дріжджі живі - 35 г
- сіль - 10 г
- цукор - 160 г
- яйця - 4 шт.
- молоко - 100 г
- масло вершкове - 280 г
- горіхи волоські - 120 г
Спосіб приготування паски:
- Приготуйте закваску: змішайте дріжджі, шампанське, просіяне борошно, накрийте рушником, поставте в тепле темне місце на годину.
- Змішайте борошно, дріжджі, сіль, цукор, розм'якшене вершкове масло, яйця, молоко. Додайте опару і перемішайте тісто. Додайте горіхи і цукати з родзинками, ще раз перемішайте.
- Викладіть тісто у форму і залиште на годину. Випікайте до золотистого кольору, тобто приблизно 15 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.
- Готувати паску потрібно в тиші і спокої (навіть дверима не грюкати!). Крім того, в кімнаті, в якій готується паска, не повинно бути протягів.