Куштували колись цей чудернацький морепродукт, який здатен запліднювати сам себе?
Pyura chilensis була відкрита в кінці XVIII століття іспанським натуралістом Хуаном Ігнасіо Моліною.
Незвичайна тварина відноситься до Покривників - підтипу хордових. Воно живе в прибережних водах Чилі і Перу. Місцеві жителі вживають його в їжу. За словами знавців, "камінь, що кровоточить" - не просто делікатес, а й потужний афродизіак.
Чилійські рибалки говорять:
«Після Піурі ви зможете догоджати улюбленій жінці ніч безперервно!».
Піура - істота з морського дна, яка виглядає як монстр з низькобюджетного хоррора. На останньому Ñam Santiago, наймасштабнішому і популярному кулінарному фестивалі Чилі, прилавки ломилися від свіжовиловлених "кривавих каменів" - ще одне прізвисько, яке тут отримав морський делікатес, стимулюючий, як вважається, чоловіче лібідо.
Смак у нього теж специфічний. Ті, кому пощастило покуштувати Піурі, кажуть, що вона схожа на всі морепродукти одразу. Наче морський їжак, устриця і ламінарія стрибнули в блендер, їх там як слід перемішали і залишили бродити як мінімум на рік.
Піура, або по-науковому Pyura chilensis, виглядає як мініатюрний інопланетянин, який ховається всередині каменю. Але чилійцям її зовнішність не здається дивною, адже цю "віагру для бідняків" вживають тут вже дуже давно.
Піурі живуть колоніями в прибережних водах Чилі і Перу. Харчуються мікроорганізмами, всмоктуючи і фільтруючи морську воду. Їх зовнішня оболонка схожа на камінь, але нутрощі більше нагадують м'якоть свіжого томату. Піурі - єдині живі організми, кров яких містить велику кількість ванадію, що надає їм специфічний запах.
А ще Піура може займатися сексом сама з собою. Народжуючись "чоловіком", в подальшому тварина набуває рис гермафродита. Щоб продовжити рід, Піура викидає в воду хмари сперми, і якщо поблизу не знайдеться партнера, то відбудеться самозапліднення.
Ендрю Ціммерн, провідний телешоу Bizarre Foods каже:
«Це одна з найжахливіших речей, що я коли-небудь бачив!»
Рудольфо Гусман, шеф-кухар ресторану "Бораго", розташованого в Сантьяго, почав експериментувати з Піурі в 2012 році. Гусман каже:
«Стародавні римляни готували гарум - рибний соус, популярний серед всіх станів. Найчастіше його робили з крові і нутрощів анчоусів. Ми теж зробили соус, але з Піурі. Результат перевершив всі очікування!»
Постачальник морепродуктів Габріель Лайера розповідає:
«Піура - народний чилійський делікатес. Його добувають тут вже дуже давно. Вперше він був описаний іспанським натуралістом Хуаном Ігнасіо Моліною в 1782 році».
Рибалки дістають "кривавий камінь" з дна, розрізають зовнішню оболонку з пенька і пальцями витягують м'ясо, яке називають "тетас" ( "вим'я"). За словами Лайера, на смак воно "солодке, солоне і кисле одночасно".
Піура зазвичай подається на стіл в сирому вигляді. Для смаку додають цибулю, кінзу, сіль, рослинну олію і лимонний сік. Засновник Raíces Lab Густаво Морено, стверджує:
«Для нас Піура - найголовніший з дарів моря. Її можна додавати в будь-які страви. Вона - не побоюся цих слів - формує нашу ідентичність».
Директор фестивалю Ñam Santiago Карола Сілва своєю місією вважає турботу про збереження кулінарних традицій. Сільва говорить:
«Чилі витягнувся уздовж узбережжя, але багато місцевих жителів навіть не підозрюють, які багатства приховує морська безодня. Ми повинні підтримувати рибальський промисел, передавати знання про традиційну чилійську кухню з покоління в покоління».