Ексклюзив на святковому великодньому столі: незвичайні рецепти паски
Що ми уявляємо собі, коли мова йде про великодній стіл?
Але найголовніше, вінець святкового частування - сама паска. Звичайно, можна купити в магазині вже готові, але куди краще, вклавши любов і тепло, приготувати її самостійно. І не обов'язково слідувати класичним рецептам.
Апельсинова паска
Знадобиться:
Для основи:
- 1,5 кг жирного сиру
- 150 г жирної сметани
- 200 г мигдалю
- 10 яєчних жовтків
- 1,5 склянки цукру
- 1 великий апельсин
- 100 г мармеладу «апельсинові дольки»
Для начинки:
- 0,5 склянки цукру
- 100 г кураги
- сік половинки лимона
- 1 яйце
- 2 ст.л. вершкового масла
Приготування:
1. Спочатку потрібно віджати з сиру зайву вологу. Для цього вистилаємо марлею друшляк, кладемо туди сир, притискаємо пресом і залишаємо на ніч. Також на ніч замочуємо курагу в 0,5 л води.
2. Після закінчення часу курагу разом з водою варимо на невеликому вогні 30 хвилин. З готової кураги за допомогою блендера робимо пюре, додаючи в нього цукор, масло, сік, цедру лимона, а потім відправляємо на водяну баню до повного розчинення цукру. До маси додаємо яйце і готуємо до загустіння. Після знімаємо з вогню і залишаємо остигати. Начинка готова.
3. На сковороді розтопити склянку цукру і обсмажити в ньому мигдаль. Горіхи охолоджуємо і подрібнюємо велику їх частину.
4. Віджатий сир перетираємо через сито, додаємо цедру апельсина, 2 ст.л. його ж соку, цукор, що залишився, сметану і збиваємо міксером. У масу додаємо порізаний шматочками мармелад і подрібнений мигдаль.
5. Викладаємо інгредієнти таким чином, щоб зовнішню частину становила сирна основа, а серцевину - апельсиновий крем. Великдень варто тримати в холодильнику добу і дістати за півгодини до подачі. Готове частування прикрашаємо фруктами, мигдалем і апельсиновим кремом.
Паска-морозиво
Знадобиться:
- 8 яєчних білків
- 200 г рідкого меду
- 100 г цукру
- 1 літра жирних вершків
- 200 г обсмажених горіхів
- 100 г світлих родзинок
- цукати або мигдальна стружка для прикраси
Приготування:
1. Дрібно посікти горіхи. Родзинки замочити в теплій воді на 10 хвилин, після чого викласти на серветку і просушити.
2. Охолоджені вершки збити і відправити в холодильник. До білків додати 30 г цукру і теж збити.
3. Цукор разом з медом перекласти в каструльку і нагріти.
4. Зняти мед з вогню і, постійно розмішуючи, влити збиті білки. Помішувати, поки суміш остаточно не охолоне, після чого додати збиті вершки, горіхи і родзинки. Можна додати трохи порошку какао.
5. Порційні вазочки застелити фольгою і викласти туди отриману масу. Десерту треба постояти в морозильнику 2 години. Після цього потрібно дістати, перевернути на тарілки і прикрасити за смаком.
Великодній баранчик
Знадобиться:
- 100 г цукру
- 200 г масла
- 300 г борошна
Приготування:
З інгредієнтів готуємо пісочне тісто. Важливо, щоб воно вийшло досить пластичним - так легше буде ліпити фігурку. Не забуваємо про вушка, мордочку, лапки. Готового баранчика можна прикрасити цукровою пудрою, а можна зробити справжню об'ємну шерсть з безе. Для цього на сире тісто до відправки в духовку акуратними точками треба викласти збитий з цукром білок.